Temat numeru
Szkoła języków obcych
Wydarzenia
Publikacje
Opinie
Porady
Oblicza języka
Warsztat filologa
Ludzie i języki
Enjoy & Learn
Rozmaitości

 

 

O firmie

Nauka języków obcych

Turystyka językowa

Centrum konferencyjne

Księgarnia językowa

Wydawnictwo
 
 

 
Turystyka językowa


Zagraniczne wyjazdy językowe
Każdy termin dobry

Dla osób pragnących kontynuować swoją edukację lingwistyczną firma FELBERG – oprócz stacjonarnych kursów językowych – proponuje również zagraniczne wyjazdy językowe organizowane przez własne koncesjonowane Biuro Turystyki współpracujące z renomowanymi szkołami językowymi na świecie. Do wyboru są m.in. kursy standardowe, intensywne, konwersacyjne, egzaminacyjne czy biznesowe i to zarówno w ciągu całego roku szkolnego, jak i w okresie wakacji, ferii czy nawet Świąt Bożego Narodzenia. Oferta edukacji za granicą dostępna jest zarówno dla osób indywidualnych, jak i instytucji.

W 2004 r. Biuro Turystyki FELBERG kontynuuje promocję tych kierunków, które od lat cieszą się dużym powodzeniem. Są to kursy w Wielkiej Brytanii, na Malcie, w Irlandii, USA, Australii i w Niemczech. W maju Polska wstąpi w struktury Unii Europejskiej. Z tej okazji nasze biuro wynegocjowało atrakcyjne cenowo upusty w wielu szkołach i krajach.

Na naukę języków zapraszamy całe rodziny. Dzieci i rodzice mogą mieszkać razem, a na kursy uczęszczać w swoich grupach wiekowych (Malta, Wielka Brytania). Mamy również oferty z nauką języków „dozwolone od lat 50”, czyli kursy ze świetnym programem turystyczno-pobytowym dla seniorów (Wielka Brytania, Niemcy, Włochy, Hiszpania).

Poszerzyliśmy ofertę kursów specjalistycznych oraz kursów z możliwością praktyk w firmie. Dostępne są również programy typu au pair – wyjazdy w charakterze opiekunki do dzieci. W ofercie znajdują się również programy z możliwością pracy w wybranych krajach.

Dzięki ofercie biura można połączyć naukę języka ze zdobyciem zawodu poprzez uczestnictwo w rocznym programie kształcenia zawodowego w college'ach w Australii i Wielkiej Brytanii. Możliwy jest też dwuletni program kształcenia zawodowego w USA. Można też podjąć studia uniwersyteckie w Wielkiej Brytanii, USA i Irlandii. By sprostać kryteriom przyjęć na uczelnie, proponujemy udział w tzw. programach pomostowych, w których oprócz doskonalenia języka, rozpoczyna się studia z wybranych przedmiotów kierunkowych. Dla młodszej młodzieży (15-18 lat) mamy oferty spędzenia roku szkolnego w Niemczech, USA, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Irlandii, Francji, Hiszpanii i Australii. Każdego lata zapraszamy również dzieci i młodzież (szczególnie tych, którzy decydują się na kurs za granicą po raz pierwszy) na wyjazdy do szkół z polską grupą i opiekunem. Wyjazdy te organizujemy do Wielkiej Brytanii, na Maltę i do Niemiec.

Kursy językowe i legalna praca

Możliwość zarobienia pieniędzy podczas uczęszczania na kurs językowy jest znakomitym sposobem na zmniejszenie ciężaru utrzymania się za granicą dla wielu młodych ludzi. Legalna praca podczas kursu językowego lub nauki w szkołach i uczelniach możliwa jest w Wielkiej Brytanii, Australii i Irlandii. Maksymalny wymiar czasu pracy to 20 godzin tygodniowo. Zatrudnienia można szukać samemu przez śledzenie ogłoszeń na witrynach lub poprzez agencje pośrednictwa pracy. Niektóre szkoły, z którymi współpracujemy, mają umowy z takimi agencjami oraz pomagają skierować pierwsze kroki do właściwych urzędów.

Najłatwiej jest znaleźć pracę w sektorach nie wymagających większych kwalifikacji i bardzo dobrej znajomości języka, takich jak hotelarstwo, gastronomia, handel, sprzątanie biur, opieka nad dziećmi, usługi budowlane itp. Należy jednak znać warunki podjęcia pracy w poszczególnych krajach.

WIELKA BRYTANIA: Wyjeżdżając na naukę trwającą dłużej niż 6 miesięcy, należy posiadać zaświadczenie o przyjęciu na kurs (o charakterze dziennym, min. po 15 godzin tygodniowo i trwającym ponad pół roku). Zaświadczenie otrzymujemy po wykupieniu kursu w Biurze Turystycznym FELBERG. Na jego podstawie, spełniając również pozostałe warunki przekroczenia granicy Wielkiej Brytanii (patrz: www.ukvisas.gov.uk), na granicy otrzymuje się pozwolenie (pieczątkę w paszporcie) na wjazd typu Code 2. Nie potrzeba wtedy dodatkowych zezwoleń na pracę.

Uczestnik kursu planujący pobyt krótszy niż 6 miesięcy i pragnący legalnie pracować, musi przed wyjazdem zwrócić się do konsulatu Wielkiej Brytanii w Warszawie o wydanie Entry Clearance Code 2 – wstępnego zezwolenia na wjazd w charakterze studenta. Aby je otrzymać, należy przedstawić dokumenty potwierdzające przyjęcie na kurs dzienny (min. 15 godzin tygodniowo), zakwaterowanie oraz środki finansowe zapewniające utrzymanie przez cały czas pobytu oraz zgłosić chęć pracy w tym czasie w ramach obowiązujących przepisów. Jest jednak mało prawdopodobne, by jadąc na krótki kurs (np. 4-tygodniowy), taka zgoda została wydana. Ponadto ostateczna decyzja o rodzaju pozwolenia zależy od urzędnika imigracyjnego na granicy.

Po znalezieniu pracy należy poprosić pracodawcę o wystawienie pisemnego potwierdzenia o zatrudnieniu. Potwierdzenie to należy dostarczyć do biura Benefit Agency w celu uzyskania numeru ubezpieczenia – National Insurance Number. Szkoła poinformuje, gdzie najbliżej znajduje się takie biuro.

Minimalne stawki wynagrodzenia w Wielkiej Brytanii to 3,80 GBP za godzinę brutto (dla pracowników w wieku 18-21 lat) lub 4,50 GBP brutto (dla pracowników w wieku od 22 lat).

AUSTRALIA: Wyjeżdżając na kurs do Australii, należy uzyskać wizę studencką w ambasadzie Australii w Warszawie. Długość kursu musi przekraczać trzy miesiące i trwać przynajmniej 20 godzin w tygodniu. Sama wiza nie daje jeszcze prawa pracy. Po przyjeździe i rozpoczęciu kursu należy złożyć stosowny wniosek o przyznanie pozwolenia na pracę ( work permit ). W wypełnieniu go i złożeniu pomaga szkoła. Po otrzymaniu pozwolenia można podjąć pracę na pół etatu oraz z nieograniczoną liczbą godzin w weekendy i w trakcie wakacyjnych przerw w nauce.

Minimalna gwarantowana przez rząd australijski stawka wynagrodzenia to 12 AUD za godzinę brutto.

IRLANDIA: Aby dostać zatrudnienie w Irlandii, należy uczęszczać na kurs językowy minimum 15 godzin tygodniowo. Wolno wtedy podjąć pracę w wymiarze godzin nie większym niż liczba godzin nauki w tygodniu (do 20) i tylko na czas jej trwania. Łatwiej znaleźć lepiej płatną pracę, planując pobyt na trzy miesiące i dłuższy. Uczestnicy kursu chcący podjąć zatrudnienie w Irlandii nie muszą się starać o osobne pozwolenie na pracę, gdyż do jej podjęcia uprawnia już stempel w paszporcie, tzw. permission to remain as a student .

By legalnie pracować, należy po przyjeździe do Irlandii uzyskać numer rejestracyjny – Personal Public Service. W celu jego otrzymania należy zgłosić się z paszportem, zaświadczeniem o kursie ze szkoły i adresem zakwaterowania do lokalnego biura Departamentu Opieki Społecznej i wypełnić stosowny formularz. Przed rozpoczęciem pracy pracodawca daje do wypełnienia specjalny formularz podatkowy Form 12A, który należy wysłać do lokalnego urzędu skarbowego. Poza tym należy otworzyć konto w irlandzkim banku, w czym również pomaga szkoła.

Minimalna stawka dla pełnoletnich osób nie pracujących wcześniej to ponad 5 euro za godzinę brutto. Uczestnicy kursów zarabiają najczęściej 6-10 euro na godzinę.

Au-pair

Au-pair – to osoba, która podejmuje pracę w charakterze opiekunki do dziecka. Celem programu jest umożliwienie pogłębienia znajomości języka obcego oraz poznania kultury wybranego kraju. Au-pair może być każda osoba w wieku 18-27 lat, bez problemów zdrowotnych, bezdzietna i stanu wolnego, która jest w stanie utrzymać się samodzielnie w trakcie pobytu za granicą bez podejmowania innej pracy niż au-pair. Z reguły preferowane są kobiety. Wymagana jest znajomość języka na poziomie minimum średniozaawansowanym. Au-pair mieszka wraz z rodziną, u której pracuje.

Szczegółowe warunki tej pracy nieco się różnią w poszczególnych krajach, ale ogólne wyglądają następująco: Ø Au-pair przysługuje nieodpłatne zakwaterowanie w osobnym pokoju i pełne wyżywienie u rodziny; Ø Praca w wymiarze godzin nie więcej niż 5-6 dziennie i nie więcej niż 5 dni w tygodniu; Ø Wynagrodzenie w postaci „kieszonkowego” (ok. 200 euro miesięcznie); Ø Rodzina jest zobowiązana do umożliwienia opiekunce uczęszczania na kurs językowy lub do innej szkoły; Ø Praca trwa od 6 miesięcy do 2 lat.

W chwili obecnej w charakterze au-pair można pracować w następujących krajach: Wielka Brytania, USA, Australia, Niemcy, Belgia, Dania, Francja, Hiszpania, Austria, Belgia, Islandia, Holandia, Włochy, Grecja, Izrael, Majorka, Norwegia, RPA, Szwecja, Irlandia. Biuro Turystyki FELBERG oferuje wyjazdy do Irlandii, Niemiec, Australii, USA, Wielkiej Brytanii, Norwegii i Francji.

Praktyka w firmie

Program kierowany jest do uczniów, studentów oraz absolwentów studiów, pragnących równolegle poszerzać umiejętność posługiwania się językiem angielskim i rozwijać zawodowe umiejętności. Dzięki praktyce w prawdziwej firmie uczestnicy programu lepiej zrozumieją środowisko międzynarodowego biznesu oraz zdobędą doświadczenie zgodne z zainteresowaniami zawodowymi. Za pracę w firmie praktykant nie otrzyma jednak wynagrodzenia, ponieważ program traktowany jest jako edukacyjny.

Praktyka musi być poprzedzona minimum 4-tygodniowym kursem językowym, przygotowującym do podjęcia pracy. W Wielkiej Brytanii wymagana jest kontynuacja kursu również po zakończeniu praktyki. Program trwa od 8 do 40 tygodni. Poziom odpowiedzialności i rodzaj powierzonej pracy zależy od umiejętności uczestnika, jego kwalifikacji i znajomości języka. Przebieg praktyki jest nadzorowany przez szkołę językową.

Przez Biuro Turystyki FELBERG program praktyk dostępny jest w Wielkiej Brytanii, Irlandii, USA, Kanadzie, Australii, Francji, Hiszpanii, Austrii i w Niemczech.

Elżbieta Soudani
kierownik Biura Turystyki FELBERG
 

 Pozostałe artykuły:

Language Camps - How to combine business with pleasure

Humboldt Institut - szkoła z akceleratorem

Limerick

Wyjazd samodzielny

Czar szwajcarskich wzgórz

więcej...



Szczegółowa oferta Biura Turystyki FELBERG dostępna jest we wszystkich filiach szkoły oraz w internecie pod adresem: www.felberg.pl
Powrót na góręDrukuj artykułWyślij artykuł